8 ting du ikke visste om sjokolade

Publicerat april 18 2018

Det sies at veien til hjertet er gjennom magen, og hva sier vel ikke kjærlighet mer enn sjokolade?

Sjokoladen er en av verdens mest populære godterityper, og gjerne i form av melkesjokolade her i nord. Faktisk er nordmenn i verdenstoppen når det kommer til sjokoladespising. Selv om ingenting kan måle seg med våre folkekjære favoritter fra Freia og Nidar, spiser vi også en del sjokolade fra det amerikanske markedet. En av verdens mest populære sjokolader er nemlig den amerikanske varianten Snickers.

At sjokolade smaker godt, vet de fleste av oss. Men vet du hvor den stammer fra, og hvilke hemmeligheter og fordeler det gjemmer seg bak verdens mest populære helgekos?

 

Sjokoladens historie

Sjokolade framstilles av bønnen fra kakaotreet Theobroma cacaos. Kakaotreet har blitt dyrket i Mellom-Amerika siden 600-tallet - opprinnelig av mayaindianerne som brukte kakao som valuta, men det antas at bønnene kan ha blitt brukt i minst 2500 år.

Det var Christoffer Columbus som først brakte sjokoladen til vår del av verden, da han i 1502 opprettet monopol på import til Spania. I starten ble sjokoladen brukt i drikke og det ble opprettet egne sjokoladehus som solgte drikken i flere Europeiske land. Først i 1828 oppdaget man hvordan man kunne framstille pulver av kakaobønnene, noe som førte til at verdens første sjokoladekake ble laget i 1847.

Sjokoladen er kjent for å ha en rekke positive helseeffekter, i tillegg til å være et afrodisiakum. Et økende antall studier har også bevist at mørk sjokolade er rik på antioksidanter, noe som gjør det til et supert tilskudd til ethvert kosthold. Studiene viste også at sjokolade er stappet med flavonoider, som er kraftige antioksidanter som beskytter kroppen mot ulike sykdommer.

Det er med andre ord fullt mulig å nyte en sjokoladebit eller to - med god samvittighet!

 

Visste du også at....

  1. Lukten av sjokolade stimulerer hjernebølgene og får deg til å slappe av.
  2. Hvit sjokolade er egentlig ikke sjokolade. Den inneholder nemlig hverken kakaobønner eller kakaolikør - som er ingrediensene som må til for at et produkt skal kalles sjokolade.
  3. For å lage en 200 grams sjokoladeplate trenger du ca. 400 kakaobønner.
  4. Mannen som oppfant sjokoladekjeksen, solgte ideen mot et livstidsforbruk av de samme kjeksene.
  5. M&Ms ble laget i 1941, på bakgrunn av at soldatene skulle kunne nyte sjokolade - uten at den smeltet.
  6. Verdens største sjokoladeplate veide nesten 6 kilo!
  7. Dersom du spiser en bit mørk sjokolade hver dag, vil du redusere risikoen for hjerteproblemer med en tredjedel.
  8. Forskere har regnet ut at hvis du spiser over 40 vanlige sjokoladeplater kan du dø av overdose.

Kjenner du på søtsuget og lengter etter en velsmakende sjokoladebit? Nedenfor har vi samlet noen av våre sjokoladefavoritter. Kanskje finner du en favoritt å klikke hjem til lørdagskosen? 

 

Have a snickers!

Snickers er en av verdens mest solgte sjokolader, og har ikke blitt mindre kjent de senere årene med sine verdenskjente TV-reklamer. Med disse smarte minivariantene kan du enten dele herlighetene med deg, eller beholde alle selv. Kun 30 KR for en 10-pack.

 

 

Smash!

Denne sjokoladen har blitt en klassiker på det norske markedet. Kombinasjonen av søtt, salt og sprøtt er en sikker vinner og Smash passer til alle anledninger. Kun 11 KR! 

 

 

Freia Premium

Ønsker du en sunnere variant av sjokoladen, bør du gå for mørk sjokolade. Premium fra Freia har raskt blitt en favoritt hos mang en sjokoladeelsker, og denne utgaven i ekstra tynne pletter skuffer ikke. Kun 28 KR.

 

Melkesjokolade med Kvikk Lunsj

Når de fleste nordmenn tenker på sjokoladeplater, er det som regel klassikeren Freia Melkesjokolade vi ser for oss. Med denne varianten kan du få to klassikere i én! Kjøp en 200 grams plate til kun 34 KR.

 

Twix Bites

Dette er også en av verdens klassikere når det kommer til sjokolade. Hvem liker vel ikke den sprø kjeksen og karamellen som smelter på tungen? Kjøp en pose Twix i porsjonsbiter - til kun 30 KR.

 

Stratos

Denne luftige og porøse herligheten er elsket blant store og små, og er selve flaggskipet til Nidar. Kjøp en stor plate til rimelige 23 KR!

 

New Energy

Enten du trenger et mellommåltid, eller du trenger å dempe søtsuget, er sjokoladebaren New Energy en sikker vinner. Kun 15 KR.

 

Fant du din favoritt på listen? Du finner også flere gode søtsaker i vår nettbutikk

Og, du? Nyt sjokoladen med god samvittighet!

 

abonnere på vårt nyhetsbrev

Når du abonnerer på vårt nyhetsbrev får du unike tilbud på din e-mail.

Hoppsan

Denna produkt har en maxantall per beställning