Snopets historie

Publicerat juli 17 2018

Slikkerier, snop, sukkertøy og godteri - kjært barn har mange navn. Snop har både blitt brukt som valuta, medisin og hårfjerningsmiddel opp igjennom historien, og var opprinnelig et kostbart nytelsesmiddel for samfunnets rikeste. Slik havnet de søte favorittene i godteposen din.

Sjokolade

Kakaotreet har blitt dyrket i Mellom-Amerika siden 600-tallet, og kakaobønner ble opprinnelig brukt som valuta av mayaindianerne. Spanjolene brakte kakaobønner med seg tilbake til Europa på 1500-tallet, men europeere falt ikke umiddelbart for den bitre smaken. Det måtte både sukker og kondensert melk til før sjokoladesmaken virkelig slo an, og det var ikke uvanlig å tilsette både kanel og vanilje. Sjokolade var lenge en luksusdrikk fordi det var så dyrt, og ble også solgt som medisin og potensmiddel til overklassen.

I dag er sjokolade et av de mest populære tilskuddene i de fleste godteposer, og spises først og fremst for nytelsens skyld. Moderne studier viser imidlertid at sjokolade har en rekke positive helseeffekter. Mørk sjokolade er stappfull av antioksidanter som er godt for ethvert kosthold, og sjokolade er dessuten et kjent afrodisiakum.

Den mørke nougaten er et resultat av blokaden britene innledet mot franske havner under Napoleonskrigene på begynnelsen av 1800-tallet. Sjokoladeprodusentene måtte drøye sjokoladen for å ikke gå tom, blant annet ved å blande inn ristede og malte hasselnøtter. Den nye smaken slo godt an blant forbrukerne, og er den dag i dag svært populær.  

Les mer: 8 ting du ikke visste om sjokolade.

Karamell

Karamell er også en selvsagt del av dagens godteposer, men visste du at karamell opprinnelig ble brukt for å fjerne uønsket hårvekst? Sukker ble kokt ved høy temperatur til en brun og klebrig masse, som var perfekt egnet for å dra ut hår med roten. Karamellisert sukker ble siden tilsatt melk, og smaken slo spesielt godt an i Amerika. Amerikanske “salt water taffy” laget med sjøvann, minner mest om de opprinnelige amerikanske karamellene.

Produksjonen av “Smørbukk” startet i Norge på 1930-tallet, og var oppkalt etter gutten i folkeeventyret Smørbukk. De søte karamellene ble en umiddelbar suksess blant nordmenn.

Her kan du kjøpe Smørbukk til svenske priser!

Vingummi

Vingummi ble laget av en britisk godteriprodusent på starten av 1900-tallet. Familien som sto bak oppfinnelsen var avholdsmennesker, og det nye godteriet ble opprinnelig markedsført for å begrense forbrukernes alkoholinntak. Gummibamser ble laget av den tyske godteriprodusenten Haribo på 1920-tallet, som i dag er en av verdens ledende godteriprodusenter.

Les også: Husker du dette godteriet fra nittitallet?

Drops

I likhet med sjokolade startet også drops som et kostbart nytelsesmiddel for overklassen. Det var ikke før sukker ble importert fra India at prisene begynte å falle, og sukker ble tilgjengelig for alle. Drops lages av en sukkerbasert sirup som kokes ved 160 grader før det tilsettes smak og farge, og blir deretter kjølt ned og formet til ønsket fasong. Når sirupen har nådd romtemperatur, blir dropsene harde som stein.

Drops har blitt solgt som halspastiller av apotekere, som oppdaget at forbrukerne var mer villig til å ta medisin når den var tilsatt sukker og kom i festlige farger. Den utbredte bruken av sukker i mat og medisin førte til karies og tannproblemer blant store deler av verdens befolkning. På midten av 1900-tallet ble forholdet mellom karies og sukker vitenskapelig bevist, og svenske myndigheter anbefalte at godteri kun skulle nytes på lørdager. Slik oppsto begrepet “lördagsgodis”, eller lørdagsgodt på norsk.

Både snop og halspastiller kommer i dag i sukkerfrie varianter, og bruken av fluor har bedret verdens munn- og tannhelse.

 

Prøv noen av disse klassikerne i din neste godtepose:

Freia Melkesjokolade

Freia sjokoladefabrikk ble grunnlagt i Oslo i 1889. Allerede på 1910-tallet kom 50% av all sjokolade spist i Norge fra Freias fabrikk.

32 kroner for 250g

Marabou Premium French Nougat

Nougat ble laget som en nødløsning på sjokolademangelen, men framstår i dag som en eksklusiv variant av sjokolade.

37 kroner for 130g

Premium French Nougat

Fazer Dumle Klubber

Dumle ble utviklet av en svensk sjokoladeprodusent på midten av 1900-tallet, som lagde lollipop-sticks av hard karamell og toppet den med sjokolade.

26 kroner for 100g

Haribo Gullbamser

Haribos bamser av vingummi ble utviklet på 1920-tallet, og er siden kopiert av en rekke godteriprodusenter verden over.

10 kroner for 80g

Toms Taveners Tropical Fruit

Drops lages ved å koke en sukkerbasert sirup på høy varme, og blir hard som stein ved romtemperatur. Perfekt å sutte på!

29 kroner for 200g

Werther's Original Sukkerfri

Sukkerfrie halstabletter reddet både sår hals og vonde tenner. I dag er sukkerfrie varianter av godteri et helt vanlig tilskudd i godteposer.

13 kroner for 42g

 

abonnere på vårt nyhetsbrev

Når du abonnerer på vårt nyhetsbrev får du unike tilbud på din e-mail.

Hoppsan

Denna produkt har en maxantall per beställning