Slik lager du en Piñata!

Publicerat augusti 06 2018

De aller fleste forbinder piñataer med fargerike, mexicanske fester. De morsomme, godterifylte piñataene er spesielt vanlige i barneselskaper, der barn kan more seg med å slå i stykker piñataen og deretter med å samle godteriet som faller ut. I dag handler det først og fremst om å ha det moro og spise søtsaker, men den tradisjonsrike piñataen har også en lang og interessant historie bak seg.

Piñataens historie og tradisjon

Aztekerne dekorerte keramikkpotter med fargerike fjær på bursdagen til guden Huitzilopochtli, og fylte dem med forskjellige skatter. Pottene ble hengt opp foran gudens statue, og prester brukte stokker til å knuse dem. Deretter falt skattene for føttene på Huitzilopochtli, som offergaver.

Da kristendommen kom til Mexico tolket de katolske prestene piñataen på en ny måte. Piñataen ble utformet som en stjerne med syv spisser, og hver av spissene symboliserte en av de syv dødssyndene - hovmod, grådighet, begjær, misunnelse, fråtseri, vrede og latskap. De fargerike dekorasjonene representerte fristelsen til å falle for synd. Deltakerne fikk bind for øynene som representerte tro, og en stokk til å slå med som representerte viljen til å overkomme synd. Godteriet og skattene som piñataen ble fylt med symboliserte himmelens rikdom, og deltakerne lærte seg at gjennom tro og dydighet kan man overvinne fristelse og synd, og dermed komme til himmelen.

Før piñata kom til Sør-Amerika og Europa, fantes det en lignende tradisjon i Kina. Den kinesiske versjonen var utformet som en ku eller okse, og ble brukt ved nyttårsfeiringen. Den ble dekorert med symboler og farger for at neste år skulle bli fruktbart, og fylt med ulike frø. Etter at piñataen ble ødelagt med fargerike stokker, ble restene brent og asken ble tatt vare på fordi det betydde lykke.

Slik lager du en piñata

Alle kan lage en piñata, men det krever en god dose tålmodighet. Til gjengjeld kan du briljere i neste barnebursdag med en utrolig flott, hjemmelaget piñata, fylt med sure og søte godsaker! Og det er selvfølgelig ikke bare barn som kan kose seg med en piñata - det er morsomt for voksne også. Dette trenger du for å lage en piñata:

  • Stjerneformet ballong
  • Avispapir
  • Mel og vann
  • Hobbylim
  • Krepp-papir
  • Party-hatter
  • Malekost, saks og hyssing
  • Masse godteri

Følg instruksjonene i videoen under: 

Dette kan du fylle piñataen med

Når piñataen er klar til å fylles med søtsaker, kan du bestille billig godteri fra Max Godis. Vi anbefaler at du fyller piñataen med godteri som er pakket inn, ettersom det med all sannsynlighet havner på gulvet. Her er noen forslag til hva du kan fylle piñataen med:

Twix

Kun 19 kroner for 200g!

 

Snickers 

Kun 19 kroner for 200g!

Zoo slikkepinne

 

Kun 19 kroner for 200g!

Fox

Kun 19 kroner for 200g!

 

Maoam Bloxx 

Kun 19 kroner for 200g!

Choko Bako Vanilje

Kun 19 kroner for 200g!

abonnere på vårt nyhetsbrev

Når du abonnerer på vårt nyhetsbrev får du unike tilbud på din e-mail.

Hoppsan

Denna produkt har en maxantall per beställning