Historien om lørdagsgodteriet

Publicerat februari 08 2018Helg: Nordmenn flest forbinder dette med fredagstaco og lørdagsgodt. Som små barn gledet vi oss til lørdagen, for da hadde vi endelig lov til å rive i stykker godteposene. Og den tradisjonen har vi tatt med oss inn i voksenlivet. Men hvor kommer egentlig denne tradisjonen fra? 

Lørdagsgodt startet i Sverige

Det hele startet med at nesten alle vernepliktige i Sverige hadde hull i tennene. Et stort eksperiment ble satt i gang, og her skulle man finne ut av forholdet mellom sukker og karies. Forsøkspersonene var 600 pasienter, utviklingshemmede, ved  Vipeholm sykehus i 1947. Forsøket foregikk i mange år, og i løpet av disse årene fikk de i seg rundt 30 tonn med godteri. Deretter ble det vitenskapelig bevist at sukker kunne skyldes hull i tennene. Da informasjonen om forsøket ble sluppet, ble det heftig kritisert. Det var både uetisk, og store deler av pengene som gikk til forsøket var sponset av sukkerindustrien.

 

I 1957, kom de svenske myndighetene med en anbefaling om at godteri kun måtte nytes på lørdager for å unngå karies. Deretter ble det døpt ”lördagsgodis”. Nordmennene hang seg på, og derfor kaller vi det fremdeles lørdagsgodt i dag.

 

Lørdagsgodt i løsvekt

De aller fleste forbinder lørdagsgodt med godteri i løsvekt. Den herlige følelsen man får når man står i butikken foran godtehyllene med godteskjeen i hånden, klar for å angripe favorittene, for så å la tankene vandre til når du endelig sitter på sofaen og klar til å nyte det. Du får vann i munnen, og fristelsen til å stjele en liten godtebit er stor. ”Bare EN!” tenker du. Men så ser du skiltet der det står at ”smaking er det samme som stjeling”, og kanskje bryr du deg ikke og smaker likevel, eller så slår samvittigheten alarm og du lar være.

 

Favoritter i godteposen:

Kanskje er skumsukkerbiter din favoritt?

Kanskje de rosa skumsukkerbitene er bedre?

Eller hva med banangodteri?

 

Men kanskje du liker sjokolade best... Og da er kanskje maiskuler en favoritt.

 

Eller rissjokolade...

 

Disse favorittene, og mange andre favoritter, kan du fylle opp godteposen med ved å klikke deg inn på vårt lösgodis!

 

God lørdag. Og du? Husk å pusse tennene i kveld, da.

abonnere på vårt nyhetsbrev

Når du abonnerer på vårt nyhetsbrev får du unike tilbud på din e-mail.

Hoppsan

Denna produkt har en maxantall per beställning