Julenissens historie

Publicerat december 10 2018

Julenissen har blitt et symbol på julen i de siste årene. Små barn gleder seg hver jul til å gi grøt eller kjeks og melk til julenissen. Ofte sitter de oppe til langt på natt i håp om å få et glimt av mannen med skjegg kledd i rødt. Men julenissens rolle i julen har ikke alltid vært som den er i dag.

 

Det hele startet for ca 1700 år siden da det levde en prest ved navn St. Nicolas i Myra. St. Nikolas var født inn i en rik familie. Han ble gjort til prest av sin onkel. Dette var i tiden da kristne fortsatt ble jaget og drept for sin tro. Kort tid etter han ble prest arvet han hele formuen til familien sin. Istedenfor å leve hele livet sitt i rikdom og luksus, valgte St. Nikolas å gi bort alt til de fattige. Han holdt det hemmelig for å ikke få skryt eller ros for det. Etter hans onkels død ble han valgt til å være biskop i Myra. Hans gode dyder startet da han hørte om en tidligere rik mann som hadde mistet alt han eide. Siden han ikke hadde råd til en ordentlig medgift for døtrene sine, ble de tvunget til å drive med prostitusjon. St. Nikolas fikk vondt av deres historie, og i forkledning gikk han ut på kvelden og kastet en liten pose med gullpenger inn i huset der hvor familien bodde. Han ga en til faren, og en til hver av døtrene. St. Nikolas ønsket at dette skulle være hemmelig. Gjennom hele hans liv var han en gavmild mann. St. Nikolas var kjent for å gi gaver til alle barn som hadde vært snille hele året. Han døde 6. Desember 343 år e.kr.

 

I det 5. århundre ble det reist et monument på graven til St. Nikolas. han ble regnet som en helgen, og i flere år ble hans gavmildhet og ydmykhet beundret av kristne over alt i verden, og pilegrimer reiste til graven hans for lykke og helbredning. Siden har han blitt den mest kjente helgenen innen katolisismen og utenfor kristendommen. Utenfor kristen tro er han best kjent som “Santa Claus”, og i Norge er han kjent som “Julenissen”.

 

I årene som kom etter St. Nikolas død var det flere som begynte å etterligne eller feire hans gode handlinger. Vandrehistorier oppsto om han som ga til de fattige, og til barn som hadde vært snille hele året. Det nesten alle har til felles var at denne mannen var gammel og med langt, hvitt skjegg. Dette ble spesielt populært på 1500-tallet da historien om St. Nikolas ble gjenoppdaget i Europa. I England og Tyskland ble “Father Christmas” en viktig figur rundt juletider, og som ifølge historiene legger gaver under treet. I land som Nederland feirer de julenissen og gavegivning den 6. desember, samme dag som St. Nikolas sin død, her heter han “Sinterklaas”, og ja, Santa Claus er inspirert av dette.  

 

På 1800 tallet under borgerkrigen i USA ble julenissen tegnet som en feit alveaktig figur. Han ble også tegnet som en mann kledd i en rød biskops kappe, i likhet med St. Nikolas som var biskop. Coca Cola tok inspirasjon fra denne formen for tegning av Julenissen og de begynte å tegne han i sine brus reklamer fra året 1920. Kunstneren Haddon Sundblom malte et oljemaleri av julenissen mens han holder en flaske med Coca Cola. Den julenissen vi kjenner i dag er den inspirert av Coca Cola sin versjon av julenissen. Deres markedsføring av drikken sin bidro til å gjøre om assosiasjonen til julenissen, en feit, gammel og glad mann (som bor på nordpolen). I reklamene kan man se julenissen som pakker inn leker og drikker en Cola, eller Julenissen som leker sammen med barna som var oppe hele natten for å møte han.

 

Dette bildet og symbolet på julenissen er det vi kjenner i moderne pop kultur. Denne har spredt seg over hele kloden, og bringer glede til mange barn i hele verdenen. Selv om hans utseende har forandret seg, har selve symbolet av julenissen forblitt det samme. Han står fortsatt for gavmildhet og ydmykhet, og er en som bringer glede rundt juletider.  

Ble du fysen på Cola eller noe annet godt? På Maxgodis selger vi masse leskedrikker og godteri til lave priser. Her er noen av våre bestselgere.

 

Coca Cola 

24 pakk for 125 kroner! 

 

Kjøp her

 

Coca Cola Zero

24 pakk for 125 kroner!

 

Kjøp her


Storck Toffiefee x-mas

375 g for 78 kroner!

 

Kjøp her

 

Julmust

24-pakk for 140 kroner!

 

Kjøp her


abonnere på vårt nyhetsbrev

Når du abonnerer på vårt nyhetsbrev får du unike tilbud på din e-mail.

Hoppsan

Denna produkt har en maxantall per beställning