Historien om Valentinsdagen

Publicerat februari 11 2019

I dagene før 14. februar fylles butikkene med sjokolade, bamser og hjerter. På selve dagen ser man kjærestepar overalt som er på kino, på restaurant eller som poster bilder på sosiale medier. Til tross for at denne dagen feires hvert år vet de færreste av oss hvorfor vi feirer Valentinsdagen.

Gudinnen Juno

Dagen som også blir omtalt som alle hjerters dag kan ha røtter i den romerske feiringen av Juno, en gudinne som representerte kvinner og ekteskap. Det kan også henge sammen med starten på lupercaliafestivalen, en fest og feiring av fruktbarhet som begynte 15. februar.

Biskop Valentin

Etter dette fikk dagen en mer kristen feiring som da var en liturgisk feiring av tidligere helgener ved navn Valentin eller Valentinus. Det finnes mange forskjellige legender til disse helgenene. Den mest kjente handler om en biskop som skal ha jobbet for den romerske keiseren Claudius II ca 270 år e.Kr. I følge historien skal biskopen Valentin blitt fengslet fordi han viet soldater istedenfor å slutte å være kristen, sånn som Claudius egentlig ville. Grunnet dette bestemte Claudius at biskopen skulle henrettes, før han ble drept skrev han et avskjedsbrev til sin elskede Julia. Brevet undertegnet han med “... fra din Valentin”

Blomster, konfekt og kort

Den type Valentine vi kjenner til startet å utvikle seg på 1700-tallet i England. Det var da denne feiringen begynte å bli en anledningen for å uttrykke kjærlighet gjennom gaver som sjokolade, blomster og valentinskort. På 1800- tallet gikk man fra å sende hjemmelagde kort til å masseprodusere de, på valentins kortene var motivene oftest hjerter, duer eller guder. Det er USA som har vært hovedansvarlig for kommersialiseringen av kjærlighetsdagen.

144 millioner

I 2015 ble det omsatt valentines produkter for 144 millioner kroner i USA. Selv om dagen ikke er like stor i Norge som i USA, har det de siste årene blitt vanligere og vanligere og se bamser, blomster og hjertesjokolade i butikkene noen uker før Valentinsdagen.

Usikker på hva du skal gi til din kjære (eller til deg selv) på valentinsdagen? Max Godis har et bredt utvalg av godterier som passer perfekt til kjærlighetsdagen!

  

Freia Melkesjoklade

200g for 29 kroner!

Kjøp her

 

Anthon Berg Luxury Gold

400g for 119 kroner!

Kjøp her


 

Nidar Bamsemums

250g for 40 kroner!

Kjøp her

 

Nidar favoritter Troika

300g for 45 kroner!

Kjøp herabonnere på vårt nyhetsbrev

Når du abonnerer på vårt nyhetsbrev får du unike tilbud på din e-mail.

Hoppsan

Denna produkt har en maxantall per beställning