Historien om påskeharen, påskeegg og påskegodteri

Publicerat april 01 2019

Nå er påsken snart her, og solen begynner å titte frem fra alle vinter skyene. Påsken er tiden vi feirer Jesu død og oppstandelse. Men over årene har påsken fått mange andre konnotasjoner som påskeharen, påskeegg, godteri, skiturer og fint vær. Påskeharen og dens turer rundt i folks hager for å gjemme påskeegg og godteri har blitt en hyggelig tradisjon for flere familier verden over.


Nøyaktig hvordan påskeharen ble til er fortsatt et mysterium. Det er spekulert at påskeharen kommer fra en hedensk tradisjon der gudinnen av fruktbarhet sitt symbol var en hare. Egg er også kjent som en representasjon av nytt liv. I kirken har haren blitt assosiert med Jomfru Maria som en skapning som kan få barn uten å miste dyden sin, men dette er bare teorier. Her får du lese litt om hvordan påskeharen, egg og godteri har blitt en del av påskefeiringen.

  

Påskeharen

Selve påskeharen ankom USA sin kyst på 1700 tallet med tyske immigranter. De tok med seg sin eggleggende hare ved navn “Osterhare”. Barn lagde små kurver som haren kunne legge sine fargerike egg i. I følge deres legende var det bare snille barn som fikk slike fargerike egg, nesten slik som bare snille barn fikk gaver av julenissen.

Fortellingen om “Osterhare” begynte å spre seg rundt i USA, og flere begynte å fargelegge egg for å dekorere til påsken og for å legge ut i hagen hvor barn kunne finne de. Sakte men sikkert ble “Osterhare” om til “The Easter Bunny”.

 

Påskeegg

Dekorasjon av egg skal ha skjedd i middelalderen, og i det 19 århundre ga rike russere dekorerte egg - gjerne utsmykket med juveler - til hverandre rundt påsketiden. Ofte var disse eggene fulle av små gaver, smykker eller miniatyrbilder. En av de mest kjente formene for sånne egg er Fabergéegg, disse er verdt flere millioner i dag. Dette kan ha vært det som gjorde at folk selv begynte å dekorere egg, da ikke alle hadde råd til slike egg.


Den katolske kirken fargela egg rødt i påsketiden. Den røde fargen var for å representere Jesu blod og død, mens egget skulle representere nytt liv og hans oppstandelse. Dette kan ha spredt seg i Europa, og gjort at flere fargela egg, og kanskje i andre farger enn rød.

 

I USA ble det en tradisjon at barn fargela hardkokte egg og plasserte de i hagen rundt det hvite hus. Dette er en tradisjon som har eksistert siden 1878 hver mandag etter påske. Selve dekorasjonen av egget har ingen direkte religiøs betydning, men representerer mange symboler på kristen tro i likhet med det kors og fisker gjør. Men siden dekorering av egg ikke har en direkte sammenheng til kristendommen har det blitt veldig populært blant ikke troende å gjøre også. Dette har ført til at påsken feires av troende og ikke troende sammen, og det er i dag en høytid som har en viktig betydning for begge parter.Godteri

Påsken den dagen der nest mest godteri blir solgt i USA, Halloween er nummer én. Godteri Produsenter i USA begynte å lage sjokolade i eggform og senere i form som hare. Senere ble gelebønner svært populære fordi de hadde eggeform. Men produksjon av påskegodt tok virkelig av da den russiske immigranten Sam Born lagde godteriet Peeps som ble introdusert på 1950-tallet. Disse var laget av marshmallows og formet som kaniner eller kyllinger. Sakte men sikkert ble påskegodt mer og mer populært, og slik som i Russland begynte flere å fylle egg med små gaver, gjerne godteri. I dag er egg fylt med påskegodteri en viktig del av påskefeiringen, spesielt for barn.


MaxGodis selger mye deilig påskegodt du kan kjøpe inn til tur eller til å fylle egg til påskemorgen. Alle våre produkter svært billige og vi sørger for billig frakt. Du kan handle påskegodteri på våre nettsider.

Gottebiten Max Dals Skumägg

200g for 19kr!

Kjøp her

 

Påskägg Fyllt

302g for 39kr!

Kjøp her

 

Hedlundgruppen Påskägg 18cm

14kr!

Kjøp her

 

Gottebiten MAX Nougatägg små

200g 19kr!

Kjøp her

abonnere på vårt nyhetsbrev

Når du abonnerer på vårt nyhetsbrev får du unike tilbud på din e-mail.

Hoppsan

Denna produkt har en maxantall per beställning