10 ting du ikke visste om lakris

Publicerat juli 30 2018

Lakris er en stor favoritt blant mange nordmenn. Men selv om de fleste forbinder lakris med velsmakende godteri, har lakrisroten også en rekke andre bruksområder. Blant annet har lakris en lang historie innen medisin.

Lakris er et svart eller brunt, spiselig stoff som trekkes ut av roten av lakrisplanten. Det er aromastoffet glycyrrhizin som gir roten den karakteriske lukten og smaken. Enkelte produkter med lakrissmak kan også inneholde anis som erstatning for lakrisroten.

I dag blir lakris hovedsakelig brukt som smaksstoff i søtsaker, men stoffet blir også brukt innen folkemedisin. Lakris har nemlig en slimløsende substans som lindrer hoste og katarr i øvre luftveier. Når det kommer til godteri, skiller vi gjerne mellom søt og salt lakris. Mens den søte lakrisen lages av lakrisplanten, lages salt lakris, eller salmiakk, av det kunstige saltet salmiakk.

Selve navnet lakris kommer av det greske glykyrrhiza, som passende nok betyr “søt rot”.

 

Helsefordel eller helserisiko?

Du har sikkert kommet over artikler eller hørt at lakris har helsefremmende effekter. Motsatt finnes det mange påstander som advarer deg mot høyt inntak av lakris. Så, hva er greia? Er lakris sunt eller usunt?

Allerede i antikken ble lakris benyttet som legemiddel i tradisjonell kinesisk medisin. Innen dagens folkemedisin blir lakris brukt til hoste og bronkitt, mage- og tarmproblemer, impotens og revmatoid artritt. Lakris har også blitt brukt til å fremskynde sårtilheling. Studier har vist at lakris har en god effekt på magen -  lakrisrotens naturlige egenskaper kan nemlig virke helbredende på magen. Det samme gjelder halsbrann, men her er det fortsatt begrenset med studier å basere teorien på.

Samtidig gjelder det samme for lakris som alt annet - spis med måte. Høyt og regelmessig inntak av lakris kan skade tennene, i tillegg til å gi høyt blodtrykk og forstyrrelser i kroppens kaliumbalanse. Holder du deg derimot til et moderat inntak, forbeholdt helgekosen, kan du spise favorittgodteriet ditt med god samvittighet.

 

Visste du dette om lakris?

Lakrisplanten kan spores langt tilbake i tid, noe som byr på en del artige fun facts. Her er 10 fakta om lakris du kanskje ikke visste:

 • Lakris har sin egen merkedag. 12. april er den internasjonale lakrisdagen.
 • Lakris er 50 ganger søtere enn sukker, men inneholder langt færre kalorier enn sjokolade.
 • Hver dag produseres det over 300 000 tonn av det populære godteriet Red Vines. Dette tilsvarer 16 ganger rundt jorden, dersom du legger alle stengene etter hverandre!
 • Mange hevder lakris er vektreduserende, noe som til en viss grad stemmer. Ifølge en rapport fra amerikanske University of Maryland Medical Center, ble det påvist at kosttilskudd som inneholdt lakrisrot hadde en reduserende effekt på kroppsfett. Samtidig fikk deltakerne av studien samme vekt vannansamling i kroppen, som mengden lakris de spiste. Med andre ord er ikke lakris en anbefalt diett.
 • Napoleon Bonaparte var visstnok stor fan av det sorte godteriet. Dessverre førte all lakrisspisingen til at tennene hans også ble - helt svarte.
 • Tutankhamon fikk med seg lakrisrot i graven når han ble gravlagt i år 1323 f. Kr.
 • Rundt det 3. århundre f. Kr. skrev den greske lærde Theofrastos at lakris er effektiv mot hoste og astma. 
 • Romerske legionærer tygget lakrisrot på de lange marsjene for å legge en demper på følelsen av sult og tørst (1. århundre e.Kr.).
 • Den britiske kjemikeren George Dunhill blandet sukker med lakris og skapte det første lakrisgodteriet, rundt 1750.
 • Tyrkisk pepper ble utviklet av dansken Per Fjelsten i 1976.

  Fysen på lakris til helgekosen? Dette er våre lakrisfavoritter: 

   

  Panda Søt Lakris

  Dette er en klassiker innen lakris, og gir deg søt lakris på beste vis. Kjøp denne posen på 550g til snille 43 kroner.

   

   

  Brynhild lakrisbåter

  En annen klassiker innen lakris er disse lakrisbåtene fra Brynhild. Lakrisen er av den søte varianten, og har en myk kjerne som smelter på tungen. Kun 35 kroner!

   

   

  Panda Fylt Lakris

  Denne nykommeren fra Panda gir deg den samme gode lakrisen, MEN fylt med 4 ulike smaker: Banan, sjokolade, karamell og jordbær. Kjøp 500g for billige 39 kroner!

   

  Van Slooten Original

  Denne nederlandske herligheten av en lakris har nok havnet i mang en handlekurv på vei gjennom Tax Free-en. Nå får du også de velsmakende lakrisene hos oss i Max Godis. Prisene er like lave - kun 39 kroner!  

   

  Bilar lakrisdekk

  Også det svenske godterimerket Ahlgrens Bilar har kommet med sin lakrisvaraint: Salte Lakrisdekk. Kjøp denne godbiten for billige 15 kroner!

   

   

  Kick Bites Original

  Hvem elsker vel ikke de velsmakende Kick-stengene fra Cloetta? Her får du den folkekjære lakrisen i en smart økonomipakke, slik at du kan dele med hele familien. Kun 19 kroner!

   

   

  Djungelvrål

  Sist men ikke minst, Cloettas Djungelvrål er et must for deg som elsker salt lakris. Kjøp en pose for latterlige 10 kroner!
   

  Og husk, så lenge du spiser med måte er det ingen grunn til å frykte lakrisen! 

  abonnere på vårt nyhetsbrev

  Når du abonnerer på vårt nyhetsbrev får du unike tilbud på din e-mail.

  Hoppsan

  Denna produkt har en maxantall per beställning