11 fun facts om julen

Publicerat december 17 2018

Nå er det bare 1 uke igjen til julaften. Og de fleste av oss vet nok alt det er å vite om denne helligdagen, men her har du 11 fun facts du sikkert ikke har hørt før.

 

“Jingle Bells”

Den kjente julesangen “Jingle Bells” ble egentlig skrevet for å bli sunget på en søndagsskole under Thanksgiving, da hadde sangen navnet “One Horse Open Sleigh”. Det var også den første sangen som ble kringkastet fra verdensrommet.

Forbudt med jul

Frem til 1870 var det forbudt med jul i flere byer i USA. Det fordi mange mente at jul var en menneskeskapt høytid og ikke en hellig en.

Født i år 6?

De fleste av oss har vel lært at Jesus ble født i år null, men dette stemmer ikke helt. I følge teorien ble han faktisk født i år 6.

Eldste julesangen

Viste du at dette med julesanger er en veldig lang tradisjon? Den eldste julesangen vi vet om er fra så tidlig som det 4. århundret og heter “Jesus Refulsit Omnium”.

Biskopen av Roma

Datoen for når vi feirer jul kommer ikke fra bibelen men den er heller ikke tilfeldig. Det var biskopen Liberius av Roma som i år 354 bestemte hvilken dato vi skulle feire jul.

Julaften i mars?

Hvis vi skulle ha feiret jul i henhold til bibelen, ville julaften mest sannsynlig vært i mars en gang.

Hanukkà

Tradisjonen med å tenne lys til jul kommer nok fra den jødiske tradisjonen hanukkà. Hanukkà er en lysfest der man feirer gjeninnvielsen av tempelet i Jerusalem. 

Svensk tradisjon

Luciadagen er 13. desember og her I norge feires dagen ofte med lussekatter og barn som får i tog med lys og hvite kjoler. Men viste du at denne tradisjonen faktisk ble innført i Sverige på slutten av 1800-tallet? Til tross for at denne dagen er populær her i Skandinavia feires den ikke i katolske land.

“Kjærlighetens festival”

I japan blir julen sett på som “Kjærlighetens festival”. På denne dagen er det svært vanlig og se kjærestepar på Resturanter mens de single fester, på jakt etter en kjæreste.

Norsk juletre i London

Hvert år sender Norge et stort juletre til England som blir plassert på Trafalgar Square i London. Dette er for å symbolisere en takk til England etter at de hjalp oss under andre verdenskrig.

Grevinnen og Hovmesteren

Helt siden 1980 har "Grevinnen og Hovmesteren" vært en tradisjon å se lillejulaften her i Norge. Den britiske sketsjen er også en juletradisjon i Tyskland, Baltikum og Skandinavia, men den har aldri blitt vist på britisk TV før i år. Julen 2018 blir det første gang at sketsjen blir kringkastet på TV i Storbritannia. 

 

Lyst på litt julegodt? Max Godis har et stort utvalg av godteri som er perfekt til julekosen (eller hele året).

 

Nidar Julemarsipan

110g for 34 kroner!

Kjøp her

 

Anthon Berg Luxury Gold

400g for 119 kroner!

Kjøp her


 

Lindt Excellence SeaSalt

100g for 32 kroner!

Kjøp her

 

Freia Gode Ønsker

500g for 95 kroner!

Kjøp her
abonnere på vårt nyhetsbrev

Når du abonnerer på vårt nyhetsbrev får du unike tilbud på din e-mail.

Hoppsan

Denna produkt har en maxantall per beställning